AVT – Protivibracijska tehnologija
AVT tehnologija omogoča zmanjšanje vibracij iz orodja na telo človeka, ki s tem orodjem upravlja.Povečanje poškodb rok in telesa zaradi vibracij je posledica uporabe modernih naprav, ki jih napaja zunanji vir energije. Ročna orodja, mehanske naprave in težka vozila povzročajo vibracije, škodljivost teh vibracij pa je odvisna od intenzivnosti, frekvence in časa izpostavljenosti.
  
Kako deluje AVT?
Primerjalne analize učinkovitosti zmanjševanja vibracij pri orodjih Makita so med najboljšimi na svetu. Pri reševanju težav z vibracijami pri Makitinih AVT izdelkih smo tesno sodelovali z uporabniki in upoštevali njihove potrebe na delovišču.
  
Vibracije na človeškem telesu se delijo v dve kategoriji:
- vibracije po vsem telesu (WBV - Whole Body Vibration)
- vibracije na dlani in roki (HAV - Hand-Arm Vibration)

Oba tipa vibracij nastaneta takrat, ko je oseba v stiku z vibrirajočo napravo. To so lahko ročno orodje, vozilo ali struktura, ki v daljšem časovnem razdobju oddajajo vibracije spremenljivih frekvenc, intenzitete in karakteristik na celotno telo ali del telesa. Daljša izpostavljenost ima škodljive učinke za zdravje, varnost, udobje in kakovost življenja. Za preprečitev poškodb pri delu je Makita razvila edinstveni sistem, ki bistveno zmanjšuje posledice dela s takšnimi napravami.
  
 
Glavne značilnosti AVT tehnologije so:  
   
Protivibracijski ročaj 
Vibracije na ročaju se s pomočjo krogelnega zgloba premikajo v vseh smereh, gumijasti blažilniki abosrbirajo gibanje teh vibracij in s tem zmanjšajo njihov prenos na uporabnika.
Stranski protivibracijski ročaj 
Ko se na protivibracijskem ročaju pojavi tresenje s stroja preko osi, 
se vibracije razpršijo s pomočjo krogelnega spoja, ki deluje kot podporna točka. Gumijast blažilnik med ROČAJEM in OSJO absorbira vibracije s krogelnega spoja.
 
   
Dušenje vibracij

AVT mehanizem deluje s potiskom zraka skozi komore, ki potiskajo protiutež v nasprotni smeri od udarnega bata. Zato na ta način izločimo vibracije, ki bi jih bat povzročil. Kot dodatna zaščita pred vibracijami se na ustreznih orodjih uporabljajo tudi ročaji za blažitev udarcev.